• Son Değiştirilme Tarihi: 4 Temmuz 2023

Arşiv sürekli güncellenecektir. Son güncelleme tarihi başlıkta yazmakta. Sunucuda paylaşılan gönderiler bu arşive eklenir. Yazılımları beğendiyseniz geliştiricilerine kendi bağlantılarından bağış ile destek olabilirsiniz.

English version of the archive

Son Güncelleme Notu:
Eklendi Audacity

🗃 Dizin

🗽 Özgür Yazılım Nedir?

Özgür yazılım, kaynak kodu okunabilen, kopyalanabilen, değiştirilebilen ve topluluk tarafından geliştirilebilen yazılımlara denir.

Peki neden özgür yazılım tercih ediyoruz?

Bilgisayar ortamında kaynaklar sınırsızdır ve başkaları ile aynı şeyi düşünüp kodlayarak oluşturabilirsiniz. Bu sebeple mülk olamaz. Özgür olmayan yazılımları kullandığınızda ona tam olarak hakim olamazsınız, onları yanlız geliştiriciler değiştirebilir, paylaşabilir yada kaynak kodunu görüntüleyip içindeki kodlara erişebilir. Genelde bu tür yazılımlarda bitmek bilmeyen mikro ödemeler görürsünüz. Geliştirici kârı için sizi istemeyeceğiniz şeylere zorlayabilir. Çok daha kötüsü telif hakları (Copyright) yüzünden satın aldığınızı sandığınız yazılımı kopyalayıp arkadaşınıza bile göndermeniz yasaklanır (DRM). Telif hakları yasa konularak gerçekleştirilir, geliştiricinin telif haklarına uymadığınız zaman mahkemeye verilebilir ve ceza yiyebilirsiniz. Özgür yazılımda ise yazılımın kaynak kodunu görüntüleyebilir, değiştirebilir ve paylaşabilirsiniz. Örneğin, bir çizim programı olan Krita'nın kaynak kodunu alıp değiştirerek kendi çizim programınızı yapabilirsiniz.

Bu tür yazılımlar güvenli'mi?

Kapalı kaynak (İçinde ne olduğunu göremediğimiz) kodlu yazılımlara göre zararlı kodların tespit ve müdahale edilebilmesi konusunda avantajlıdır. Açık kaynak olması o yazılımı güvenli yapmamaktadır, ama açık olduğu için zararlı kod olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Kapalıda böyle bir şansınız yok.

Bir yazılımın özgür olduğunu nasıl anlarız?

Bir yazılım özgür olması için şu kriterlere uymalıdır;

1- Kullanım Özgürlüğü: Kullanıcıların yazılımı istedikleri amaç için çalıştırma, kopyalama, dağıtma, kaynak kodunu inceleme, değiştirme ve geliştirebilmesi yani 'DRM' siz (Dijital içeriklerin kullanımını kontrol etmek için kullanılan bir teknolojidir) olmasıdır.

2- Kaynak kodunun erişilebilir olması: Kaynak kod Bir yazılımın okunabilen versiyonu diyebiliriz. Bir yazılım oluşturmak istediğinizde programlama dili ile yazdığınız şey kaynak kodudur. Yani kullanıcılar kaynak kodunu okuma değiştirme ve paylaşma özgürlüğüne sahip olmalıdır.

3- Telif hakkı koruması yoktur. Böylece kullanıcılar yazılımları istedikleri şekilde kullanıp paylaşabilirler.

4- Lisanslama: Özgür yazılımın kullanımı, belirli bir lisans altında yapılmaktadır. Bu lisans, kullanıcıların yazılımı kullanırken hangi haklara sahip olduklarını belirler. Lisansına bakarak bir yazılımın özgür olup olmadığı anlışılabilmektedir. En yaygın özgür yazılım lisansları arasında GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ve MIT Lisansı yer almaktadır. İndirdiğiniz programın sayfasında veya kurulum aracında Lisans kısmında bu lisansları görürseniz, özgür bir yazılım kullandığınıza emin olabilirsiniz.

Yazarken faydalandığım kaynak: “Fikri Mülkiyet” Aslında Neden Mülkiyet Değildir?

📚 İşletim Sistemleri

📚 Programlama

📖 Döküman

📜 Makaleler ve Rehberler

⭐ Üyelerimizin yaptıkları

Sunucu Durumu:Kapalı

  • TChat: Terminal benzeri chat uygulaması.

🤖 Android

  • FDroid: FDroid, android için özgür ve açık kaynaklı yazılımları depolayan bir platform.
    • TinyBit Launcher: Uygulama başlatıcısı.
    • AnySoftKeyboard: Çoklu dil destekleyen klavye.
    • LibreTube: Piped ve Invidious gibi özgür Youtube görüntüleyicilerini uygulama içinde sunan Newpipe alternatifi. Youtube Vanced gibi kapalı kaynak uygulamalar yerine daha güvenilir bir tercih olabilir. Reklam yok ve sponsor kısımlarını otomatik geçme ayarı bulunuyor.
    • Librera Reader: Android için pdf ve kitap okuyucu. Word belgeleride dahil bir çok belgeyi veya kitabi okuyabilirsiniz. Otomatik tarama modu sayesinde belgeleriniz uygulamada kütüphane şeklinde gözükecektir. Karanlık okuma modu için, belgeye girdiğinizde üst panelden ayar simgesine tıklayıp geceye basabilirsiniz. Arayüz rengini ayarlamak için, uygulama ana sayfasında sol kenardan sağa çekip menüden genel ayarlar kısmındaki tema ve tema rengini ayarlayabilirsiniz.
      Desteklenen belge tipleri: PDF, EPUB, MOBI, DjVu, FB2, TXT, RTF, AZW, AZW3, HTML, CBZ, CBR, DOC, DOCX, vb. formatlar.
    • Nitter for Android: Özgür Twitter görüntüleyicisi, hesap açmaya gerek duymadan Twitter'a girebilirsiniz. Hesaba giriş yapma ve takip etme mevcut değildir.
  • Awesome Android Apps: Android özgür yazılımlar arşivi (İngilizce).

🐧 GNU/Linux Dağıtımları

GNU/Linux kısaca Linux çekirdeğini kullanan saf hali ile tamamen özgür ve açık kaynaklı işletim sistemidir. Çekirdeği merkez alıp, bilgisayar veya sunucular için sunanlara "dağıtım" adı veriyoruz. Ayrıca kendi dağıtımınızı yapabilir ve mevcut dağıtımları değiştirebilirsiniz.

Tüm linux dağıtımlarına ulaşabileceğiniz ve hakkında bilgi edinebileceğiniz web sitesi: Distrowatch

🐧 Ubuntu

Ubuntu "Debian" tabanlı "Canonical" tarafından geliştirilmekte olan özgür bir linux dağıtımıdır. Kurulumu grafik arayüzlü linux'a giriş yapmak isteyen kişiler için idealdir. LTS sürümünü yüklemenizi öneririm çünkü normale göre stabildir. Belleğinize yazdırıp yüklemeden usb üzerinde deneyebilirsiniz. Windows'tan daha basit bir kurulumu var hiç boot yapmamış kişiler korkmadan yükleyebilir. Kurulumda isterseniz normal veya minimal olarak sadece tarayıcı ve gerekli bazı programları yükleyebilirsiniz. 3.Parti yazılım yüklemeyi etkinleştirmenizi öneririm, istediğiniz programları yüklemek isteyince sorun çıkabilir. Topluluğu diğer distrolara göre daha büyük olduğundan karşılaşacağınız problemlerin çözümünü daha kolay bir şekilde bulabilirsiniz.

Ubuntu standart olarak GNOME masaüstü ortamı ile gelir. Dilerseniz bunu terminal üzerinden değiştirebilirsiniz. "Ubuntu flavors" ile diğer masaüstü ortamları entegre edilmiş Ubuntu tabanlı distrolarıda kullanabilirsiniz.

Ubuntu, kendi mağazası ve snapd paket yükleyicisi kurulu olarak gelir. Ayrıca flatpak appimage kurup çoğu programı sisteminize kurabilirsiniz. Wine programı ile Windows programlarını yükleyip çalıştırabilirsiniz.

Not: Bazı programlarda sorunlar çıkabilir, özelliklerini kullanamayabilirsiniz, bu yüzden winetricks kurup gerekli Windows font ve dll'lerini kurmanız gerekebilir.

🐧 Pop!_OS

Pop!_OS, bilgisayarlarını keşfetmek ve oluşturmak için bir araç olarak kullanan STEM ve yaratıcı profesyoneller için bir işletim sistemidir. Güvenli, güvenilir açık kaynaklı yazılımda potansiyelinizi açığa çıkarır.

Laptoplarda özel power management ve benzeri toollar sağlaması ve offline kurulum yapması ayrı güzellik .

  • Temel: Ubuntu
  • Paket yöneticisi: DPKG
  • Güncelleme yöntemi: APT+Pop!_Shop
  • Başlangıç Servisi: Systemd
  • İlk Sürüm Tarihi: 2 Ekim, 2017
  • Ana Sayfa

🐧 Gentoo

  • Paket yöneticisi: emerge
  • Başlangıç Servisi: systemd, openrc vb...
  • Kurulum: Konsol ortamı, LiveCD (Grafik, kurulum yine terminalden)
  • Masaüstü ortamları: Tıkla!
  • İlk Sürüm Tarihi: 26 Temmuz 2000
  • Geliştiriciler: Daniel Robbins -> Gentoo Foundation

Hızlı ve güçlü bir distrodur. Tüm paketleri siz derlediğiniz için açık kaynak koduna sahip olduğunuz tüm uygulamaları kullanabilirsiniz.

🐧 Arch Linux

  • Paket yöneticisi: pacman
  • Başlangıç Servisi: systemd ("Artix Linux" ile değiştirebilirsiniz.)
  • Kurulum: Konsol ortamı
  • Masaüstü ortamları: XFCE, LXDE, LXQt, KDE Plasma, GNOME, Cinnamon, Deepin, Enlightenment, Mate, Sugar.
  • İlk Sürüm Tarihi: 2002
  • Geliştiriciler: Aaron Griffin ve diğer geliştiriciler

Geniş bir paket deposuna sahiptir. ("AUR (Arch User Repository)")

📦 GNU/Linux Paket Yöneticileri

📦Flatpak

Flatpak kullanıcı repoları oluşturabileceğiniz bir linux paket yöneticisidir. Farklı linux dağıtımlarında farklı paket yöneticileri olduğu için geliştiriciler yazılımı hepsine ayrı çıkarmak zorunda kalır. Flatpak ise tüm linux dağıtımlarında kullanılabilir. Ayrıca flatpak aynı kütüphaneyi kullanan yazılımlar için tekrar tekrar aynı kütüphaneyi indirmemenizi sağlar ve depolama alanından tasarruf edersiniz. Eski kütüphaneleri kullanan uygulamalarda sorun yaşamazsınız. Ayrıca programlar izole çalışır,çakışmalardan korunmanızı sağlar ve sudo yetkisi olmadan program yükleyebilirsiniz.

  • Flatpak Nasıl Kurulur
    Linux terminalinde;
    Ubuntu/Debian: sudo apt install flatpak
    Arch Linux: sudo pacman -S flatpak
    Fedora: Zaten yüklü olarak gelir

İşlem bittikten sonra flatpak --version komutu ile versiyonu öğrenebilir yada man flatpak komutu ile tüm flatpak komutları hakkında bilgiye erişebilirsiniz. Flatpak uygulamalarını yükleyeceğimiz bir depoya ihtiyacımız var. Biz bu rehberde Flathub kullanacağız.

Flatpak yüklediğinizde flatpak remotes komutunu girip flathub'un kurulu olup olmadığını kontrol edin yazmıyorsa FlatHub yükleyeceğiz.

  • Flathub Kurulumu
    flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
    Bu komut eğer yüklü değil ise Flathub'u yükleyecek.
  • Flatpak Uygulama Arama
    flatpak search (Yüklemek istediğiniz program ismi) komutunu girerek uygulama araması yapabilirsiniz.
  • Flatpak İle Uygulama Nasıl Kurulur
    İsterseniz sadece terminal üzerinden önce uygulamayı aratıp ismini bulduktan sonra flatpak install (Uygulama Adı) ile, istersenizde Flathub'ın sitesi üzerinden programın altındaki install komutunu terminale yapıştırarak yükleme yapabilirsiniz. Önce gerekli kütüphaneler sonrasına program otomatik inecektir.

Uygulama yüklendikten sonra uygulama listenizde gözükmezse mevcut bilgisayar oturumunuzdan çıkış yapıp yeniden girmeyi deneyin. Başka bir yöntem olarak flatpak run (Uygulamanın repo üzerindeki ismi) komutu ile başlatabilirsiniz.
(flatpak list komutu ile yüklü olan uygulamanın repo ismini öğrenip kopyalayabilirsiniz)

  • Flatpak Uygulamaları Nasıl Güncellenir?
    flatpak updatekomutu ile güncellemesi mevcut olan uygulamalarınızı güncelleyebilirsiniz. Sadece istediğiniz programı güncellemek için komutun sonuna programın tam adını yazabilirsiniz. Flatpak uygulamalarının repo üzerindeki adının nasıl bulunacağını bir önceki soruda belirttim.
  • Flatpak Uygulama İzinlerini Düzenleme
    İndirdiğimiz flatpak uygulamalarının izinlerini ayarlamak için Flatseal uygulamasını kullanacağız. Flatpak olarak mevcut flatpak install flatseal diyerek yükleyebilirsiniz. Flatseal ile hangi flatpak uygulamasının cihazınızda neye erişimi var görebilir ve engelleyebilirsiniz.

    Flatseal Flathub Sayfası

  • Flatpak Uygulaması Nasıl Silinir
    flatpak uninstall (Uygulama ismi) ile yüklü olan uygulamayı silebilirsiniz.

Faydalandığım kaynaklar;
How to Use Flatpak
Flatpak En İyi Paket Yöneticisi Mi?

👹 BSD

BSD "Berkeley Software Distribution" 'ın kısaltılmışıdır. Bu isim California Üniversitesi, Berkeley'in kaynak kodu dağıtımı olan AT&T'nin UNIX'i için bir eklentiler zinciridir. Bir çok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, "4.4BSD-Lite" olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer bir çok açık kod projesini de kapsar. BSD 'in içeriği;

  • BSD çekirdeği işlem zamanlama, hafıza yönetimi, simetrik çoklu işlemci(SMP), aygıt sürücüleri ve diğerlerini kapsar.
  • Linux çekirdeğinden farklı olarak kapasite ve güçte bir çok farklı BSD çekirdeği vardır.
  • C kütüphanesi, sistem API 'sinin temellidir
  • BSD C kütüphanesi GNU projesi tabanlı değildir, Berkeley kodu temellidir.
  • Kabuk, dosya araçları derleyiciler ve linker gibi araçlar.
  • Bazı araçlar dışında bir çoğu projesinden sağlanmıştır.
  • X Window ("X.org") sistemi grafik ekran arabirimi.

Birçok BSD türevinde kullanılan "X Window" sistemi ayrı bir proje olan XFree86 projesinde devam ettirilmektedir. Aynı zamanda Linux bu sistemi kullanmaktadır. BSD, KDE ya da GNOME gibi bir "görsel masaüstü" ile ön tanımlı olarak gelmez. Fakat istenirse bunlar da kullanılabilir.
BSD genel olarak daha çok gelişmiş kullanıcılara yönelik bir işletim sistemidir. Kullanıcı sayısı az olduğundan linux işletim sistemleri kadar problemlerin çözümünü kolay bulamayabilirsiniz fakat konu güvenlik ise BSD nerdeyse hepsinin üstündedir.

👹 Ghost BSD

Ghost BSD son kullanıcıya hitap eden bir BSD işetim sistemidir. Live USB üzerinde yüklemeden deneyebilirsiniz. "Installer" (hazır kurucu) ile kolay bir şekilde kurulum yapabilirsiniz.

🖊 Ofis

🖊 OnlyOffice

OnlyOffice özgür ofis programı kullanımı epey pratik ve ihtiyacınız olan her şey mevcuttur. Siteden "OnlyOffice Personal" kısmına tıklayıp masaüstü sürümünü indirebilirsiniz.Siteye girdiğinizde muhtemelen "Enterprise"sürümü çıkacak ve bu sürüm ücretlidir. Normal sürümün indirme linkini bulmak biraz zor olduğu için "Masaüstü sürümü" olarak aşağıya yazacağım.

🖊 LibreOffice

LibreOffice gerekli tüm ofis işlerinizi yapabileceğiniz ve eklentiler ile değiştirebileceğiniz bir özgür ofis programı. Arayüz olarak sade ve PowerPoint, Microsoft Word, Excel gibi programlardaki tüm özellikler mevcut.
Farklı işletim sistemlerine gidip gelen belgelerle ve Microsoft Office programları belgeleriyle uğraşanlar için OnlyOffice kullanmak daha iyi olabilir.

🖊 Collabora Office

Collabora Office, "LibreOffice" temelli mobil cihazlar için ofis yazılımı.

✍️ Yazarlık

✍️ Manuskript

Manuskript kitap yazmak için kullanabileceğiniz bir program. İndirdiğiniz dosyayı arşivden çıkarıp istediğiniz konuma atarak,exe dosyasından kullanmaya başlayabilirsiniz. Başlangıçta dosyayı bir konumda oluşturuyoruz (.msk dosyası programın yüklü olduğu yerdeki .exe dosyası ile birlikte açılır). Önümüze kitap düzeni ayarı çıkıyor burası fazla önemli değil sonradan istediğiniz gibi ayarlarsınız. Daha sonra kitabı oluşturduğumuz bölüm geliyor bizim için önemli olanlar "Genel , "Taslak "ve "Editör" bölümleridir. Genelde kitap bilgileri, taslakta kitabın şeması, editörde ise kitabın sayfalarını düzenlediğimiz yazı yazdığımız kısmı görüyoruz. Editör kısmında önümüze çıkan klasörlere genel başlıklar diyebiliriz.İçine girip sağ tık "new" dediğinizde 1 sayfa oluşturmuş oluyorsunuz. Sayfa isimlerini aynı menüden "Rename" ile yeniden adlandırabilirsiniz. Bundan sonrası yaratıcılığınıza kalmış. Kitap bittiğinde üstteki menüden 'File'a tıklayıp 'Compile' diyoruz burada kitabı istediğimiz formatta dışa aktarabiliriz yada import diyerek içe aktarabiliriz.

✍️ Calibre

Calibre E-kitap yöneticisi, e-kitaplarınızı görüntüleyebilir, yeni kitaplar edinebilir yada oluşturabilirsiniz. Yazarlığa meraklı olan kişilere tavsiye ederim. Görüntüleyicide karanlık mod özelliği bulunuyor.
Platformlar: Linux,MacOS,Windows.

✍️ Logseq

Logseq Veri tabanı özelliği bulunan bir not alma uygulaması. Yazdığınız notlar arasında bağlantılar kurabilir ve içerik haritasından bağlantıların nasıl olduğunu harita üzerinde inceleyebilirsiniz. Farklı temalar yükleyebilir ve uzantılar kurabilirsiniz.
Platformlar:Linux,Windows,Android/IOS.

✍️ Notepad++

Notepad++ özgür bir kaynak kodu editörü ve not programıdır. Karanlık mod ve Türkçe dil desteği mevcuttur.

📷 Fotoğraf ve Video Düzenleme

📷 Blender

3 boyutlu cisim tasarımı ve animasyon programı. Shader editleme, video düzenleme, 2D ve 3D animasyon yapabilirsiniz.
-Ana Sayfa
-Steam Sayfası

📷 qimgv

Linux ve Windows için fotoğraf görüntüleyici. Dosya görünümü özelliğine "sağ tık paneli"nden yada "backspace" ile erişebiliyorsunuz. Ayar kısmından "Start In Folder View"kutucuğunu işaretlediğinizde programı her açtığınızda klasör görünümüde başlatabilirsiniz.
Tema ayarları mevcut otomatik olarak sistem temasını ayarlayabilir yada kendiniz renklendirebilirsiniz.

Windows'ta "Releases"(Sürümler) Kısmından indirebilirsiniz Linux için ise Aur'da mevcut diğer dağıtımlar için altta kurulum şekli yazmakta.

📷 GIMP

"GNU Image Manipulation Program" özgür görüntü, resim düzenleme programıdır. Eklentiler ile değiştirebilir farklı programlara bile benzetebilirsiniz.

📷 Kdenlive

Kdenlive video düzenleme programı ile dilediğiniz gibi video düzenleyebilirsiniz. Türkçe dil desteği mevcuttur.

📷OpenShot Video Editor

OpenShot Windows, macOS, Linux ve Chrome OS için ücretsiz ve açık kaynaklı bir video düzenleyicidir. Proje, kararlı, ücretsiz ve kullanımı kolay bir video düzenleyici sağlamak amacıyla Ağustos 2008'de Jonathan Thomas tarafından başlatıldı.

Program, 2.1.0 sürümünden (2016'da yayımlandı) beri Windows, macOS ve Linux'u desteklemektedir. OpenShot, 2.6.0 sürümünde (2021'de yayınlandı) Chrome OS için destek ekledi. 2020'de başlayan resmi olmayan bir portable sürüm var.

📷 Inkscape

Inkscape çizim programı logo ve vektörel resim çalışmalarında tercih edebilirsiniz.

📷 Krita

Krita resim düzenleme programı. Çiziminizi kolaylaştıracak araçlar ile harika çizimler, animasyonlar yapabilirsiniz.

📷 LibreSprite

LibreSprite pixel art çizim programı. "Aseprite"'in özgür ve açık kaynak versiyonudur.

  • Ana Sayfa
  • Desteklenen Platformlar: Linux, MacOS, Windows

📷 Pixelorama

Pixelorama "Godot" motoru ile yazılan modern arayüze sahip bir pixel art çizim programı. Pixel art çizmeyi epey hızlı ve zevkli hale getiriyor.

  • Ana Sayfa
  • Desteklenen Platformlar: Linux, MacOS, Windows

📷 OBS Studio

OBS Studio video ve ses kaydı alma yazılımıdır. Ekranın belli bir kısmını yada tamamını kayıt edebilirsiniz. Gürültü ve video filtreleri de mevcut.

  • Ana Sayfa
  • Desteklenen Platformlar: Linux, MacOS, Windows

📷 Simple Screen Recorder

"Simple Screen Recorder", Linux için "OBS Studio" alternatifi video ve ses kaydı alma yazılımıdır. Düşük sistemlerde rakibine göre ortalama 10-15 FPS arası fazla aldığımızı gördük. Ayrıca arayüzü daha basit. Depolarda mevcuttur, terminalden indirmek isterseniz paket ismi "simplescreenrecorder".

📷LMMS

LMMS, kullanıcıların melodiler, vuruşlar ve FL Studio gibi diğer müzik türlerini üretmesine olanak tanıyan açık kaynaklı bir müzik oluşturma aracıdır. LMMS aracı MIDI sıralamayı, örneklemeyi destekler, müzik donanımı desteğine sahiptir ve Linux'a geçiş yapan FL Studio kullanıcıları için ücretsiz mükemmel bir alternatiftir.

Önemli özellikler

-LMMS, FL Studio'ya çok benzer bir kullanıcı arayüzüne sahiptir ve kolay beat-maker ve çalışmak için çok sayıda sanal enstrüman gibi aynı özelliklerin çoğunu destekler.

  • LMMS, MIDI klavyeler de dahil olmak üzere donanım için mükemmel desteğe sahiptir.
  • LMMS, 32 bit VST köprüsü de dahil olmak üzere VST araçları için yerleşik destekle birlikte gelir.**
  • LMMS, Nintendo Gameboy, NES, Commodore 64 ve çok daha fazlası dahil olmak üzere 16 yerleşik sentezleyici içerir.-

Ana Sayfa

📷Shotcut

Shotcut video düzenleme programı. Klavye kısayolları ayarlama, video bölümlerine etiketler ekleme, filtre ön ayarı yapma özellikleri mevcut.
Platformlar: Linux, Mac, Windows.

Ana Sayfa

📷 ShareX

ShareX özgür bir ekran görüntüsü alma (screenshot) programıdır. Programda buraya sığdıramayacağım kadar özellik bulunmakta. Ekran görüntüsü alırken isterseniz tam boyut yada isterseniz alan seçerek alabiliyorsunuz ve seçerken piksel büyüteci sayesinde çok keskin bir şekilde görüntü yakalabilirsiniz. Ayrıca gifte alabiliyorsunuz kolay bir şekilde istediğiniz alanı seçerek. Program ile aldığınız görüntülere ulaşmak için program üzerinden fotoğrafa sağ tıklayıp Aç>Dizin diyerek yada Belgelerim>ShareX>Screenshots dosyasından ulaşabilirsiniz.

Türkçe dil seçimi: Program kurduğunuzda ingilizce ise Application Settings>General>Languages bölümünden Türkçe seçebilirsiniz.

Ekran görüntüsü kaydedilecek dosyayı değiştirmek istiyorsanız, programı açtığınzda sol menüden Uygulama Ayarları>Yollar>Özel ekran görünstüsü dizini kullan seçeneğini işaretleyip, alttaki satırdan gözat deyip seçin.

Ekran görüntüsü aldığınızda otomatik kopyalanmasını istiyorsanız (bu sayede görüntü aldıktan sonra ctrl-v yaparak yapıştırabiliyorsunuz), programın sol menüsünden Yakalama Sonrası>Dosyayı panoya kopyala deyip aktif edebilirsiniz.

Ana Sayfa
Platformlar: Windows.

🎞 Oynatıcı

🎞 VLC

Açmadığı format nerdeyse olmayan özgür bi medya oynatıcı. Mobil dahil tüm platformlarda mevcut. Daha çok günlük kullanıcılara önerilir. Setup ile kolayca kurabilirsiniz.

Ana Sayfa

🎞mpv (Gelişmiş Kullanıcılara tavsiye edilir)

Linux, MacOS ve Windows için medya oynatıcı. "VLC" yerine bunu önermemin sebebi mpv'nin daha iyi kalitede görüntü sunması ve daha çok yapılandırılabilmesi.
Kurulum dosyası .7z formatında inecek 7zip ile çıkartıp klasörü kurmak istediğiniz yere taşıyın ve dosya içindeki installer kısmından mpv-install.bat dosyasını yönetici olarak çalıştırın. Varsayılan programlardan mpv'yi seçin.

Kısayol Oluşturma: Dosyamızın içindeki mpv'yi masaüstüne sağ tık gönder deyip kısayol oluşturun. Başlangıç menüsü için, menüde kısayolu olan bir programa sağ tıklayıp dosya konumunu açın, mpv'yi bu dosyanın(Startmenu>Programs) içine atın.

Özelleştirme (İsteğe bağlı) :Windows tuşu ve "R"ye aynı anda basın çıkan çalıştır penceresine "%appdata%" yazın OK deyin mvp'ye girin ve sağ tıklayıp yeni metin dosyası oluşturun. İsmini "mpv.conf" girin. Dosya tipi değişmediyse bunu dosya penceresinin üst kısmındaki görünüme girip ayarlardan görünüm kısmında olan dosya "bilgisi ve tipini göster" işaretleyip önceki adımı yapın. Config ayarlarını kopyalayıp mpv.conf'un içerisine yapıştırın ve kaydedin. Bu ayarları istediğiniz gibi değiştirin yada ayar ekleyin.

🎞 Electron Player

Electron Player, YouTube, Netflix, Twitch, Floatplane servislerine bağlanan bir video oynatıcısıdır. Yazdığım sitelerde web browser üzerinde sorun yaşayanlar için güzel bir alternatif.

🎞 Kodi

Kodi bir ev sineması programı, telefonunuza veya telefonuza yükleyip başka bir cihazdan yayınlama yapabilirsiniz. Müziklerinizi ayarlardan kütüphaneye ekleyip müzik çalar olarak kullanabilirsiniz.

🎵 Müzik ve Ses Düzenleme

🎵 Lollypop

Lollypop, linux için müzik oynatıcısı. Tasarımı modern bir oynatıcı, playlistlerinizi oluşturabilirsiniz ayrıca otomatik şekilde tür bulup playlist oluşturma özelliği var. Karanlık temasıda mevcut

(Platform:Linux)

🎵 Dopamine

Dopamine listede Lollypop ile beraber tasarım olarak en çok beğendim 2 oynatıcıdan biri. Aktif olarak geliştiriliyor ve hata düzeltmeleri alıyor. Eğer Windows'ta kendinize uygun foss bir müzik oynatıcısı bulamadıysanız muhtemelen Dopamine'i denememişsinizdir. Kendi sayfası şuanlık mevcut olmadığından alta bıraktığım GitHub adresinden sağdaki "Releases" kısmına tıklayıp .exe uzantılı dosyayı indirip kurabilirsiniz. Müzik dosyanızı seçip kullanmaya başlayabilirsiniz.

(Platform:Linux-Windows)

🎵 Tauon Music Box

Tauon Music Box minimalist bir müzik oynatıcıdır. Müziklerinizin olduğu dosyayı sürükle bırak yaparak kolayca ekleyebilirsiniz. Menü kısmından playlist görünümü ve tema ayarlanabilir. Windows için "Installation" veya "Releases" kısmından son sürümü indirebilirsiniz. Linux'ta ise Flathub üzerinden yükleyebilirsiniz ayrıca AUR üzerinde mevcuttur.
(Platform:Linux-Windows)

🎵 Nuclear

"Nuclear müzik aktarıcısı", İnternet üzerindeki müzikleri tek bir arayüze getiren bir program. Spotify'a benziyor diyebiliriz. Playlist oluşturma gibi özelliklerde mevcut. Ayrıca eklenti desteği mevcut.

🎵 Strawberry

Strawberry özgür ve açık kaynak kodlu müzik oynatıcısı.

🎵 Amberol

Amberol minimal müzik oynatıcısı. Müzik dosyanızı seçerek oynatıcıyı kullanmaya başlayabilirsiniz.
(Platform: Linux)

🎵 Bespoke Synth

Bespoke Synth bir modüler sentezleyicidir (Synthesizer). Kısaca elektriksel sinyaller ile müzik yapabilen, değiştirebilen bir programdır. Programda grafik arayüzünde modülleri birbirine bağlayıp son olarak çıkış noktasına bağladığımızda müzik elde edebiliriz. Oyun geliştiricisiyseniz kendi oyununuz için kullanılabilecek müzikler hazırlayabilirsiniz. Müzik ile uğraşan biriyseniz bu program vazgeçilmeziniz olabilir. Başlangıç için alta örnek bir video bıraktım.
Not: Programın ücretli versiyonları sadece bağış içindir, ek bir özellikleri bulunmamaktadır.
(Platform: Linux, Windows, MacOS)

🎵 Audacity

Audacity ses dosyaları üzerinde değişiklik yapabileceğiniz bir ses düzenleme programıdır. Var olan bir ses dosyasını yada programdaki kayıt özelliği ile kayıt alarak ses üzerine efektler uygulayabilir veya farklı sesler ile mix yapabilirsiniz.

📻 Shortwave

Shortwave özgür radyo uygulaması, bir sürü yerli ve yabancı radyoya erişebilir isterseniz kendinizde ekleyebilirsiniz. Şuanda çalınan müziklerin isimleri ve önceki çalınanlar yazıyor. İstasyonun alt kısmından üç nokta simgesine tıklayıp kütüphanenize ekleyebilirsiniz. Karanlık mod ve mini retro arayüz mevcut.
(Platform: Linux)

💬 Mesajlaşma

💬 Matrix

Matrix, ana sunucusu olmayan "dağıtık teknoloji" bir "Discord" alternatifidir. Discord gibi merkezi sunucusu olan sistemler sunucuda problem yaşandığında düzelmediği müddetçe tüm kullanıcılar sunucuya giremez. Afet gibi durumlarda yada güvenlik durumlarında kullanıcılar iletişim problemi yaşar. Matrix'te bu olay hiç bir zaman yaşanmaz. Ayrıca gizlilik konusunda çok daha iyi bir sistemdir. Herkes birbirinin sunucusuna bağlanır.

"Matrix" ağın ismidir farklı "Arayüz programları" ile girilebilir. Element kullanmanızı öneririm, isterseniz başka programlarda kullanabilirsiniz.

  • Element
  • Desteklenen Platformlar: Linux, MacOS, Windows, Mobil

💬 Session

Session gizlilik odaklı bir mesajlaşma programıdır. Kayıt olmadan mesajlaşabilirsiniz sadece size verilen "id" numarasını mesajlaşmak istediğiniz kişi ile paylaşmanız yeterli olacaktır.

💬 Franz

Franz bir çok platforma tek yerden ulaşmanızı sağlayan açık kaynaklı bir programdır.

💬 Ferdi

Ferdi bir "Franz" forkudur. Anonim olarak kullanılabilir. Franz'daki giriş yapma zorunluluğu yok.

💬 Jitsi

Jitsi görüntülü konuşma yapabileceğiniz "Zoom" alternatifi özgür bir yazılım. Grup sohbeti ve ekran paylaşma özellikleri mevcut.
(Platformlar: Linux-Windows-Android/IOS)

🕵 Gizlilik ve Anonimlik

Gizlilik ve Anonimlik web ortamında birbirlerinden farklıdır. Örneğin sizin bir web tarayıcıda http siteye girdiğinizde sadece hangi siteye girdiğiniz görülebilirken https sitede, girdiğiniz sitelerde bilinememektedir, buna gizlilik diyebiliriz. Gizliliğiniz için https ile başlayan sitelere girmeniz gerekmektedir,s harfi secure anlamına gelir ve bağlantı şifrelenmiştir. Anonimlik ise hangi siteye girdiğiniz bilinse bile giren kişinin kim olduğu bilinmez. Örneğin Tor ağına bağlanan bir kişi http siteye bağlansa bile kim olduğu bilinemez.

🧅 Tor

Tor, açılımı The Onion Router olan bir ağdır. Tor projesi özgür ve açık kaynaklı anonimlik sağlama ve kişisel gizliliği koruma teknolojileri geliştirerek insan hakları ve özgürlüklerini ilerletmeyi misyon edinen kâr amacı gütmeyen "Tor Project" tarafından oluşturulmuş bir anonimlik aracıdır. Tor ağı, kullanıcının internet trafiğini dünya çapında gönüllülerden oluşan "node"lardan geçirerek kullanıcının gerçek IP adresini gizler ve bu amacı gerçekleştirir. Böylece, kullanıcılar internette gezinirken takip edilemezler ve faaliyetleri gizli kalır.

Sansür uygulanan ülkelerde birçok insan Tor Aracılığı ile internet erişimi sağlayabilmektedir. Vpn'den daha iyi bir yöntemdir fakat hız olarak çok daha yavaştır.

Tor ağı, kullanıcıların internetteki geçmiş aktivitelerini gizlemek ve kimliğini gizlemek için tasarlanmış bir ağdır. Ancak, polisler ve diğer güvenlik güçleri bu ağı kullanan insanları bulmak için bazı yöntemler kullanabilirler. Örneğin:

İşlemlerin izlenmesi: İzlenme sadece Köprü (Bridge) kullanmadığınız taktirde olabilmektedir. Bridge ayarını açmanız izlenme riskinizi kaldırır. Polisler, internet trafiğini izleyerek Tor ağını kullanan insanları tespit edebilirler. Bu işlem, internet servis sağlayıcıları (ISP) aracılığıyla gerçekleştirilebilir ve kullanıcıların IP adresleri ve diğer bilgilerini toplayabilir. Ancak köprü (Bridge) kullanırsanız Tor kullanmanız ISP tarafından görülemez. Bu şekilde Tor kullanırken bir endişeniz olmasın.

Ana Sayfa Tor Project

🖊️ Eski Başlıklar

🌎 Web

🌎GoodbyeDPI

GoodbyeDPI internette sansürlü olan sitelere "Derin Paket yönetimi(Deep Packet Inspection)"ni baypas ederek erişebilmenizi sağlayan bir araç. GoodbyeDPI bir vpn olmadığından ve Tor'a bağlanmadığından sansürlü olan sitelerde hız düşüşü yaşamazsınız.

Kurulumu: Alttaki GitHub adresine girip sağdaki "Releases" kısmından en üstteki dosyayı indirip arşivden çıkartın ve istediğiniz bir konuma atın. Daha sonra Rusya'da değilseniz "2_any_country_dnsredir" dosyasını açtığınızda GoodbyeDPI çalışmış olacak, Kapatmak içinse açılan cmd penceresini kapatmanız yeterli. Rusya için "1_russia_blacklist_dnsredir.cmd" adlı dosyayı çalıştırmanız gerekmektedir.

Alternatifleri;

🌎 LibreWolf

LibreWolf gizlilik ayarları hazır olarak gelen ve Google takibinden arınmış, "Firefox" tabanlı bir web tarayıcısıdır.

🌎 Qute Browser

Qute Browser her şeyi kısayollar ile yapabilmemizi sağlayan bir web tarayıcısı. Ayrıca kısa yolları istediğimiz gibi ayarlayıp özelleştirebiliyoruz. Tek eksiği eklenti konusunda pek iyi olmaması.

🌎 IceRaven

IceRaven android için gizlilik ayarları hazır halde gelen telemetrilerin kapalı olduğu bir web tarayıcısı.

🌎 Bromite

Bromite içinde "AdBlock", "User Agent Switcher" gibi eklentiler sahip.

🌎 LibreSpeed

LibreSpeed, Speedtest alternatifi gizlilik dostu yükleme ve indirme hızı ölçer. "Java,Flash,Websocket yok."

🌎 Portmaster

Portmaster bilgisayarınızaki tüm internet aktivitesini kontrol edebileceğiniz bir araç. Bağlantıların alan adları, hangi sunucu ve ülkeyle bağlantı kurduğunu öğrenebilirsiniz. İstediğiniz herhangi bir bağlantıyı bloklayabilirsiniz, P2P bağlantıları ve yerel ağa erişimleri kapatabiliyorsunuz. Bağlantılar için filtre özellikleri mevcut. Ayarlar kısmında gizlilik ve DNS ayarı yapabiliyoruz. Domainler için kural koyabiliyoruz. Son olarak SPN özelliği mevcut (Bu özellik Portmaster üzerinde ücretlidir), her programın farklı bir düğümden geçmesini sağlar, bu sayede girdiğiniz programlarda sunucuların diğer programlarda ne yaptığınız hakkında bir verisi olmaz. Yapı olarak Tor'a benzer, herkes kendi düğümünü ağda barındırabilir.
(Platformlar: Linux, Windows.)

🧩 Eklentiler

Çok fazla eklenti kullanmak tarayıcı parmak izinizi arttırmaktadır. Bu sebeple kullandığınız eklentileri en aza indirmenizi tavsiye ederim.

🧩 uBlock Origin

Eklentiler arasındaki en güçlü reklam engelleyicidir. Dilerseniz ayar yapmadan kullanabilir yada gelişmiş ayarlardan sadece istemediğiniz yerleri engelleyebilirsiniz. Ayrıca sizi web sitelerinden direkt bulaşan zararlı yazılımlara karşı koruyabilir.

🧩 Dark Reader

Web sayfalarını otomatik olarak karanlık mod ile başlatan, karanlık mod olmasa bile beyaz olan arka planı değiştiren bir eklenti.

🧩 Pop-Up Blocker

Pop-Up Blocker tarayıcınızda kendi kendine açılıp kapanan sayfalar yada açılan pencerelerden rahatsız oluyorsanız kesinlikle önerdiğim bir eklenti, her ikisinide engelliyor. Bazı işlem yapmak istediğiniz sitelerde pencere ya da sayfa açarken eklenti size izin verip vermediğinizi soracaktır, "Allow" diyerek sayfaya bir seferlik izin verebilir, "Deny" Diyerek engelleyebilir ya da "Trust" diyerek o sitede eklenti izni gerekmeden işlem yapabilirsiniz.

🧩 Snowflake

Snowflake eklentisi, kullanıcılar arasında bir proxy ağı oluşturur. Eklenti, kullanıcılara, sansürlü bir ülke veya bölgedeki bir kullanıcının internete erişimine yardımcı olmak için diğer kullanıcıların web trafiğinin bir kısmını aktarmalarına izin verir. Bu sayede, sansürlü bölgedeki bir kullanıcı, başka bir ülkedeki bir kullanıcının internet erişimini kullanarak sansürlü sitelere erişebilir. Ancak, bu işlem kullanıcının internet hızını etkileyebilir. Ayrıca, kullanıcıların Snowflake eklentisi aracılığıyla internet trafiğini taşırken, güvenlik konusunda bir risk oluşabilir. Çünkü, kullanıcının internet trafiği başka bir kullanıcı tarafından taşındığından, kullanıcının internet trafiği şifrelenmiş olsa bile, Snowflake eklentisi aracılığıyla taşınan trafiğin güvenliği konusunda bir garantisi yoktur.

🧩 FastForward

FastForward Link kısaltıcılarını otomatik olarak atlamanızı ve sizi asıl siteye direkt olarak yönlendirmenizi sağlayan açık kaynak kodlu -piyasadaki en iyi- link bypass eklentisi.

🧩 YouTube Tools Theater

YouTube Tools Theater YouTube için tiyatro modu. Bu eklenti sayesinde canlı yayınları izlerken hem chati hem de yayını tam ekran olarak görebilirsiniz.

🧩 Enhancer For YouTube

Enhancer For YouTube ile Youtube'u istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Reklam engelleme, sesi daha çok arttırma ve daha birçok özellik kullanılabilir.

🧩 Simple Translate

Simple Translate Google translate ve "DeepL" api'sini destekleyen sade bir çeviri eklentisi. Ayarlara girip hedef dili Türkçe olarak ayarlarsanız yazdıklarınızı otomatik olarak Türkçe'ye çevirecektir.

🧩 World Wide Radio

World Wide Radio dünya çapında radyolara bağlanabileceğiniz, ekolayzer ayarı bulunan bir radyo eklentisi.

🧩 Return Youtube Dislikes

Youtube beğenmeme butonunu geri getirin. Bu eklenti ile görünmeyen beğenmeme sayısını görebilirsiniz.

🧩 AnonAddy

AnonAddy, açık kaynak kodlu bir e-posta yönlendirme eklentisidir. Size verdiği e-posta adresine atılan her e-posta sizin e-postanıza gider. Bu sayede veri sızıntıları ile hesaplarınıza erişilmesi daha zor hâle gelir. Ek olarak, Yönlendirici ile yanıt da verebilirsiniz. Ücretsiz şekilde, sınırlı özelliklerle, kullanılabilir.

🧩 LibRedirect

Youtube, İnstagram, Twitter gibi sitelere girmek istediğinizde sizi bunların özgür yazılım olan alternatif görüntüleyicilerine yönlendiren bir eklenti. Her girişinizde farklı sunuculara yönlendirmesi gizlilik konusunda epey güzel bir özellik olmuş.

📨 Sosyal Ağ

🐘 Mastodon

Mastodon özgür Twitter alternatifi. Merkeziyetsiz bir yapıdadır, diğer merkeziyetsiz platformlardaki gibi kendi sunucunuzu açabilirsiniz. Bu sebeple hesabınız yada sunucunuz kapatılsa bile başka bir sunucu açıp devam edebilirsiniz. Ayrıca dağıtık platform olduğu için sansür uygulanamaz bir hâle geliyor. Farklı sunuculardaki tweetlerin başkaları tarafından görülebilmesi için "Activity Pub" sistemi kullanır.

Faydalandığım kaynak: Dağıtık Platformlar: Özgür Sosyal Medya (Mastodon)

🎮 Oyun

🎮 Açık Kaynak Oyun Arşivi

🎮 Minetest

Minetest özgür ve açık kaynak kodlu Minecraft benzeri bir hayatta kalma ve sandbox oyunudur. Oyun güncel şekli ile neredeyse Minecraft'tan ayırt edilemeyecek bir seviyeye geldi. Yaratıcı ve hayatta kalma modu ile istediğiniz şeyi inşaa edebilirsiniz. Ayrıca mod yükleyerek içeriği zenginleştirebilirsiniz. Kendi başlatıcısı üzerinden mod yüklenebilir, Mineclone 2 modu ile daha çok Minecraft'a benzetilebilir. Oyunu indirdiğinizde zip dosyasından 7zip programı ile çıkarıp oyunun "Bin" klasöründen minetest.exe dosyasına tıklayarak açabilirsiniz. Masaüstüne kısayol atayarak girebilirsiniz. Şuanda kurulum sihirbazı bulunmuyor. Gelecekte Minecraft'ı tahtından edebilecek bir oyun olma yolunda ilerliyor.

🎮 0.AD

0.AD özgür ve açık kaynak kodlu "Age of Empires 2" benzeri strateji oyunu. Çok oyunculu olarak arkadaşlarınızla oynayabilirsiniz. (Türkçe dil desteği mevcut).

🎮Xonotic

Xonotic Quake benzeri bir arena-shooter oyunu deatmatch dahil bir çok oyun modu bulunmakta. Singleplayer ve Multiplayer oynanabilir. Karakter analizi mevcut.

🎮 OpenArena

Bir diğer FOSS arena-shooter oyunu grafikleri Xenotic kadar iyi değil fakat epey eğlenceli bir oyun. Singleplayer modu var, zorluk arttırdıkça turnuvaya dönüyor.

🎮 Mindustry

Mindustry, Factorio benzeri bir üs inşa etme, otomasyon ve kule savunması oyunudur. Çok oyunculu ve Co-Op oynayanabilir. Mobilde dahil tüm platformlar'da var.

🎮 Osu!

Osu!, Dean Herbert tarafından 2007 yılında çıkarılmış açık kaynak kodlu bir ritim oyunudur ve günümüze kadar güncellenmeye devam etmiştir. Fare ile haraket eden ritim baloncuklarına tıklayıp takip ederek oynanır. Kendi oyun bölümlerinizide oluşturabilirsiniz.

🎮 SuperTuxKart

SuperTuxKart, tek kişi ve çok oyunculu oynayabileceğiniz bir yarış oyunu. İçinde farklı oyun modları mevcut futbol bayrak kapmaca gibi. Oyunda karakter olarak Krita, GIMP gibi yazılımların maskotları kullanılmış. Kart yarışı oyunlarını seviyorsanız beğeniceğinize eminim. Türkçe dil desteği mevcut.

🎮 Rare

"Epic Games" için hafif açık kaynak istemcisi.

🎮 Heroic Games

"Epic Games" için kapsamlı açık kaynak istemcisi.

🎮 LOOT (The Load Order Optimisation Tool)

LOOT yüklediğiniz oyun modlarını doğru sıraya sizin için dizen ve bir çok hatanın önüne geçmenizi sağlayan açık kaynaklı bir yazılımdır. Modları yükledikten sonra buradan oyunu seçip, yukaridaki panelden "Sort Plugins" demeniz yeterlidir.

🎮 OpenSpades

OpenSpades Minecraft ve Counter-Strike karışımı bir fps oyunu.

🎮 Prism Launcher

Prism Launcher özgür Minecraft başlatıcısı, istediğiniz Minecraft sürümlerini yükleyebileceğiniz ayrıca Technic gibi mod paketi sitelerine bağlanarak 2 tıkla mod paketi kurabileceğiniz bir yazılım. Dilerseniz indirdiğiniz .zip dosyasından başlatıcıya aktarabiliyorsunuz.

Kurulum Windows
Öncelikle bilgisayarımıza Java kuruyoruz, gerekli Java sürümü oynadığınız Minecraft sürümüne göre değişiklik gösterebilir. En son sürümü oynayacaksanız en son Java versiyonunu kurmanız yetecektir. Alt kısma hangi sürümlerde hangi Java sürümü gerekli belirteceğim. Java'yı kurduktan sonra Prism Launcher'i kuruyoruz. Karşımıza dil seçimi çıkacak istediğimizi seçiyoruz ve devam ediyoruz. Karşımıza Java sürümünü seçmemiz için başka bir ekran gelecek. Bilgisayarınızda Java yüklüyse bu ekranda çıkacaktır ve yanında yıldız olan önerilen sürümü seçmenizi tavsiye ederim. Altta vermek istediğiniz bellek miktarı var, önerileni kullanmanızı tavsiye ederim. Başlatıcı ekranına gelince Minecraft hesabımızı ekleyeceğiz, bunun için settings/ayarlar>Accounts/Hesaplar bölümüne giriyoruz sağdaki bölümden Mojang, Microsoft yada çevrimdışı hesap ekleyebilirsiniz. Daha sonra bu ayarlar penceresini kapatıyoruz. Minecraft sürümünü veya mod paketini kurmak için başlatıcıdaki sol üstte '+' simgesi bulunan "Add Istance" bölümüne giriyoruz ve burdan istediğimiz sürüme çift tıklayıp ekliyoruz. Bu kısımda soldaki bölümden mod paketlerini indirebilirsiniz. Ekledikten sonra başlatıcı menüsüne gelecektir, menüye gelen sürüme çift tıklıyoruz ve sürüm yada mod paketi indirilmeye başlıyor. İndirme bitince oyuna girebilirsiniz.

Kurulum Linux
Java kurulumu hariç Windows ile aynı kurulum yapılacak. Gerekli Java sürümünü mevcutsa uygulama mağazasından değilse terminal üzerinden indireceğiz.

Java terminal kurulumu (Ubuntu/Debian)
sudo apt update diyerek önce mirror list'i güncelleyelim.
apt-cache search openjdk diyerek kurabileceğimiz sürümlere göz atabiliriz.
sudo apt install openjdk-17-jre openjdk-17-jdk İle Java 17 sürümünü yüklüyoruz. Minecraft 1.18+ için.
java –version komutu ile yüklü olan Java versiyonunu öğrenebiliriz.

Minecraft versiyonları için gerekli Java sürümleri
MC 1.18+ Java 17, Windows Bağlantısı
MC 1.17 Java 16, Windows Bağlantısı
MC 1.16 ve altı için Java 8 gereklidir. Windows Bağlantısı

  • Not: Windows bağlantılarındaki Java sürümleri OpenJDK tabanlı açık kaynak Eclipse Temurin sürümleridir.

Önemli Detaylar ve Ayarlar
Her şey tamam Minecraft sürümünü indirdiniz tıkladığınızda konsol penceresi açıldı ama Minecraft başlamadı, bunun sebebi doğru Java sürümü seçili olmadığı içindir. Peki hangi sürümü seçmem gerektiğini nasıl bileceğim? Oyuna girmeye çalıştığınzda açılan konsol penceresinde size Java uyarısı verecek üstte mevcut seçili olan sürüm, altında ise seçmeniz gerek Java sürümleri olacaktır. Java sürümünü seçmek için settings/ayarlar>Java bölümüne girin ve "Auto-Detect" butonuna basın. Bu otomatik olarak yüklü olan sürümleri gösterecek, konsolda yazan gerekli sürümü seçin (yoksa önce kurun). Daha sonra ayarlar penceresinden çıkıp oyuna tekrar girmeyi deneyin. Sorun büyük ihtimalle çözülecektir, devam ediyorsa konsolunuzdaki hatayı öğrenin ve araştırın. Resmi olmayan özel sürümlerde Flatpak sürümü gibi, sorunlar yaşanabilmektedir. Karanlık mod mevcuttur, settings/ayarlar>Launcher/Başlatıcı>User Interface/Kullanıcı Arayüzü bölümüne girip Theme/Tema kısmından Colors/Renkler ayarına tıklayıp "Dark" seçebilirsiniz.

Prism Launcher Ana Sayfa

🔬 Oyun Motoru

🔬 FLAX Engine

Unreal Engineye genel arayüz ve sahne yapısı olarak benzeyen, "Visual Scripting" ile kullanılabilen C# Tarafı "Unity" kullananların ısınabileceği, "Rigidbody" gibi birçok özellik barındıran, "Volimetrik Işıklandırma" ve "Sinematik Post Prosessing" yapılabilen indirmesi ~100mb civarı olan, C++ (C Plus Plus) ve C# ile kullanılabilen açık kaynak oyun motoru.

🔬 Godot Engine

Godot, ana dili yine kendisine ait olan "GDScript" olan özgür oyun motoru. Ayrıca C++, C# ve topluluk tarafından Rust, Python gibi dilleri destekliyor. İçinde bir çok demo bulunuyor. İndirip demoların kodlarını inceleyebilir ve kullanabilirsiniz

🧰 Araçlar ve Diğer Yazılımlar

🧰7-Zip

Windows için farklı arşiv tiplerinde dosyaları sıkıştırıp, arşivden çıkarma eylemlerini yapabileceğiniz WinRAR alternatifi bir özgür yazılım. Kurduktan sonra "Sağ Tık" panelinde 7-Zip kısmından dosya işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

🧰 SearX

Google alternatifi açık kaynak kodlu kendi sunucunuza kurabileceğiniz gizlilik dostu arama motoru. Tor üzerinden veya vpn ile bağlandığınızda Captcha gibi şeylerle sizi uğraştırmaz.

🧰 PeerTube

PeerTube özgür bir youtube alternatifi. "Matrix" gibi dağınık (Ana sunucu bulunmayan) yapıda olduğundan, youtubeda ki gibi kullanıcılar hoşlanmayacağı şeylere zorlanmıyor. Reklam yok sunucular bağışlar ile yürüyor.

🧰 Darvin

Darvin açık kaynak kodlu minimal bir link kısaltıcısı.

🧰 Nitter

Nitter Açık kaynak kodlu Twitter görüntüleyicisidir. Twitter profillerine hesaba giriş yapma zorlaması olmadan bakabilirsiniz. Android bölümünden uygulamasını indirebilirsiniz.

🧰 Sioyek

Sioyek Pdf görüntüleyici. Github Releases kısmından indirip istediğiniz konuma taşıyoruz. Herhangi bir PDF'e sağ tıklayıp birlikte aç diyoruz ve başka program seçe tıklıyoruz. Sürekli bu uygulamayı kullan kutucuğunu işaretlemeyi unutmayın. Açılan pencerede daha fazla göster deyip en alttaki bu bilgisayardan bir program seçe tıklayıp Sioyek'in yüklü olduğu dosyadan Sioyek.exe'yi seçiyoruz. Artık her PDF dosyası program ile açılacak. Sioyek'in kısayolları ve özellikleri program dosyasının içindeki tutorial. pdf'te yazmakta. Size en çok lazım olabilecek kısayol T ile açılan başlık menüsü +,- ile uzaklaştırıp yakınlaştırma ve F8 tuşuna basarak açabileceğiniz karanlık mod olabilir. Karanlık modu otomatik yapmak için Sioyek dosyasının içindeki prefs.config'i not defteri ile açın ctrl-f yapıp default_dark_mode yazın çıkan satırdaki 0 değerini 1 yapın. Ctrl-s yapıp çıkın. Artık PDF dosyalarınız karanlık mod ile açılacak.

Platformlar:Linux,MacOS,Windows.

🧰 Libreddit

Libreddit Gizlilik odaklı Reddit bir görüntüleyici. Diğer özgür yazılımlarda olduğu gibi kendi sunucuza kurabilirsiniz.

🧰 ClamAV

ClamAV açık kaynaklı terminal üzerinde çalışan bir özgür antivirüs yazılımı. ClamAV zararlı yazılımları tanımlayan bir veritabanı kullanarak taranan dosyaların bu listedekiler ile uyuşması halinde zararlı yazılım teşhisi koyup olarak size bildirme mantığı ile çalışır. Dilerseniz tüm diski tarayabilir veya sadece istediğiniz bir dosyayı tarayabilirsiniz. Tespit edilen dosyaları silmek yada bırakmak gibi farklı ayarlarda taramalara yapabilmeniz mümkün.

ClamAv İndirme:(Windows)

Download butonuna basıp aşağıdan windows 64 bit yada 32 bit bilgisayarınız hangisiyse seçiyoruz zip olarak indiriyoruz.

Arşivi dosyaya çıkartıyoruz.

Powershelli yönetici olarak açıp cd (ClamAv konumu,dosya gezgininde üstten lokasyona basıp adresi kopyala diyebilirsiniz), diyoruz.

Alttaki kodları sırayla giriyoruz:
copy .\conf_examples\freshclam.conf.sample .\freshclam.conf
copy .\conf_examples\clamd.conf.sample .\clamd.conf
write.exe .\freshclam.conf
write.exe .\clamd.conf

Açılan word pencerelerini kapatabilirsiniz. Şimdi virüs database'ini yükleyeceğiz alttaki kodu girin
.\freshclam.exe

Burada error alabilirsiniz ClamAv dosyasını açın ve freshclam.conf dosyasını not defteri ile açın. Comment or remove the line below altındaki Example yazısını silin ve kaydedin.

.\freshclam.exe Komutunu tekrar girin indirmeyi bekleyin
Her şey tamam, şimdi tarama yapmak için bu komutu kullanabiliriz:
.\clamscan --recursive C:\
(Burada C diskindeki tüm dosyaları tara dedik. C yerine istediğiniz bi konumu yazarsanız o konumdaki her şeyi tarayacaktır)

ClamAv İndirme:(Linux) Debian türevi Linux distroları için indirme komutu " sudo apt install clamav clam-daemon "
daha sonra " sudo apt install mlocale " (Birleştirme ve bulma veritabanı paketi) ve " sudo updatedb " komutunu girerek veri tabanını güncelliyoruz. "sudo freshclam" komutu ile ClamAv veri tabanını güncelleyebilir ve sürümüne bakabiliriz. " sudo systemctl status clamav-freshclam " komutu ile programın aktif olup olmadığını kontrol edebiliriz.

Linux kullanımı;
Programı yükledikten sonra , man clamscan dersek tüm tarama komutlarını gösterir. Tarama yapmak için bu komutu kullanıyoruz ;
clamscan -i -r DOSYAKONUMU
(-i komutu zararlı bulunanları ekranda gösterir,-r komutu ise tespit edildikten sonra silme komutu.
Önemli dosyalarınızın olduğu bir yerde tarama yaparken tehlikeli olabilir. -r kullanmazsanız sadece görürsünüz).

🧰 BleachBit

BleachBit, CCleaner alternatifi sistem temizleme programı. Bozulmuş masaüstü kısayolları, bellek, geçici dosyaları silme gibi farklı modlarda taramalar yapabilirsiniz.

🧰 Odysee

Odysee, Brave mantığında çalışan youtube ve peertube alternatifi özgür frontend'li video paylaşım platformu. Odysee LBRY blokzincirinde paylaşılan videoları listeler. Eğer Odysee olurda kapatılırsa videolar Blockchain'de kalmaya devam edecek ve farklı görüntüleyiciler ile videoları görüntüleyebileceksiniz. Video aralarında reklam yok. LBRY'nin yapımcıları tarafından oluşturulmuş bir platform. Video izledikçe LBRY coin kazabilirsiniz ve bununla sevdiğiniz içerik üreticilerine destek olabilirsiniz. Youtube içerik üreticisiyseniz videolarınızı otomatik senkronize etme özelliğini tavsiye ederim. Kanalınıza attığınız videolar Odysee kanalınıza otomatik eklenmekte, dahası videolarınızdaki zaman etiketleri'de aktarılmaktadır. İfade özgürlüğünü önemseyen kişiler içinde iyi bir tercihte olacaktır. Youtube'un çok fazla kuralcı olması, bitmek bilmeyen reklamlar ve sansür uygulamaları Odysee'yi kullanmak için bir sebep haline geliyor.

🧰 NightPDF

NightPDF karanlık mod pdf okuyucusu. Aydınlık mod, göz kalkanı modu, karanlık mod, özel mod bulunmakta. Kendi renk ayarlarınızı Özel Mod'ta yapabilirsiniz. Windows için GitHub sayfasında sağdaki "Releases" kısmından setup.exe dosyasını indirip kurabilirsiniz.
(Platformlar: Linux ve Windows)

🔝 Dizin'e Dön

Edit
Pub: 26 Mar 2022 23:35 UTC
Edit: 05 Sep 2023 12:59 UTC
Views: 9099